ICT en Techniek

Een 3D print maken

Monday, 6-10-2014  

Het is zover, de 3D printers zijn nu ook op de particuliere markt verkrijgbaar. Tijd dus om eens onder de loep te nemen wat je er precies mee kunt. En dat is een hele hoop! Een 3D print kun je eigenlijk van alles maken. Je kunt bijvoorbeeld investeren in een scanner en voorwerpen die al bestaan inscannen en daar vervolgens een 3D print van maken. Wat je ook kunt doen is het maken van een 3D scan en deze vervolgens bewerken met de software die daarvoor beschikbaar is. Een hele handige tool voor bijvoorbeeld kunstenaars. Wij verwachten nu de 3D print ook beschikbaar is voor particulieren, je het veel meer in de kunst zult gaan tegenkomen. Tenslotte kan nu ook iedereen veel sneller aan een goede software komen voor het ontwerpen van voorwerpen. Dat was voorheen altijd vrij duur, maar door het open te stellen voor de particuliere markt zal dat een stuk goedkoper worden. Dat ligt in ieder geval in de verwachtingen. Maar wat als je nou geen kunstenaar of ontwerper bent, wat kun je dan allemaal met een 3D print. Heel simpel: denk eens aan alle dagelijkse dingen die je gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld 3D printers die gemaakt zijn om bijvoorbeeld van bepaald voedsel ontwerpen tot een 3D print om te zetten. Veel mensen zetten bijvoorbeeld rond de feestdagen prachtige botersculpturen op tafel. Gekocht in de winkel voor een erg hoge prijs. Met een 3D printer is dat niet langer nodig. Je koopt gewoon de goedkope boter en zorgt ervoor dat de printer de 3D print maakt die jij voor ogen hebt. Niets is meer te gek en je kunt het maken. Niet meer de saaie sneeuwvlokjes of bloemetjes in boter. Jij maakt de complete kerststal in 3D print. Zelfs als je niet geeft om botersculpturen tijdens de kerst zijn er genoeg mogelijkheden.

  • eigen ontwerpen printen
  • voorwerpen namaken

Om voorwerpen na te maken moet je of goed overweg kunnen met een daarvoor bestemde software of je moet een 3D scanner hebben. Beide mogelijkheden zijn goed te doen en zeker de investering waard wanneer u hier vaker gebruik van zult maken.

Waar maak jij een 3D print van?

Een 3D print maken is nu dus al erg gemakkelijk wanneer je daar de juiste printer voor hebt. Als je er al eens over gelezen of gehoord hebt dan zul je ongetwijfeld weten dat je met verschillende soorten materialen aan de slag kan. Niet alle printers kunnen met alle materialen werken. Dit hangt van de druk die een printer kan zetten. Een 3D printer die met name goed is in het maken van een 3D print met zachte materialen zal niet in staat zijn om met harde materialen te werken. En andersom werkt dat vaak ook zo. Tenzij je de printer natuurlijk hierop kunt instellen of de juiste onderdelen kunt veranderen. Dit kost echter veel tijd en geld en niet iedereen heeft dat ervoor over bij het maken van een 3D print. Voordat je hiermee dus aan de slag gaat moet je de juiste 3D printer hebben. Bedenk dus goed wat voor soorten 3D print je wilt laten maken door de printer. Bij een bedrijf zoals bijvoorbeeld Llowlab zul je dan hierover voldoende informatie kunnen inwinnen. Ze kunnen je per printer vertellen wat voor soort 3D print je ermee kunt maken. Je moet vaak niet alleen rekening houden met het materiaal van de 3D print, maar ook met de grootte ervan. Zeker de printers op de particuliere markt zijn nu nog vrij klein. Je kunt er dus met name kleine voorwerpen mee printen. Wanneer je grotere dingen wilt gaan maken zul je hiervoor een ander soort 3D printer moeten zoeken en die zijn vaak een stuk duurder of zelfs alleen voor bedrijven beschikbaar. Houd hier dus rekening mee wanneer je op zoek gaat naar een 3D printer en pas er je wensen en voorkeuren op aan als dat nodig is.

Gemakkelijk een 3D print maken

De vraag die wij veel gesteld krijgen is hoe moeilijk het nu is om een 3D print te maken. Dit hangt er natuurlijk helemaal vanaf hoeveel ervaring je er al mee hebt. Wanneer je jarenlang in een bedrijf hebt gewerkt met een 3D printer dan zul je er geen enkele moeite mee hebben om thuis een 3D print te maken. Je kan dan goed overweg met de software en kan vaak zelf ook je eigen voorwerpen ontwerpen. Wel zo prettig want zo kun je de meest uiteenlopende dingen omtoveren met een 3D print. Wanneer je die ervaring niet hebt is dat geen enkel probleem. Je zult merken dat de software steeds makkelijker wordt naarmate je er meer ervaring mee hebt. Logisch natuurlijk. De software is ook makkelijker nu het mogelijk is om ook op de particuliere markt een 3D print te maken. Je hoeft dus zeker niet bang te zijn dat je nooit iets met een 3D printer zult kunnen omdat je de software niet begrijpt. Daarnaast kunnen ze je bij Llowlab precies uitleggen hoe de software werkt en hoe je zo snel mogelijk je eigen 3D print kunt maken. Want dat is natuurlijk waar het allemaal om gaat. Een andere goede optie is het aanschaffen van een 3D scanner. Hiermee scan je al bestaande voorwerpen in en die kun je dan weer uitprinten met een 3D printer. Je kunt het voorwerp tussendoor met de software aanpassen. Een goede manier dus om te oefenen.


Comments are closed.