Nieuws

Hoeveel mag ik drinken bij incontinentie?

Wednesday, 9-9-2020  

Wanneer u moet constateren dat er bij u sprake is van incontinentie, heeft dit vaak psychische gevolgen. Het gevoel dat u de controle over uw lichaam verliest, levert vrijwel altijd gevoelens van angst, maar ook schaamte op. En alhoewel het besef bestaat dat we zo goed mogelijk voor ons lichaam dienen te zorgen, doen we uit deze angstgevoelens vaak dingen die een tegengesteld effect hebben. Minder drinken is daar het belangrijkste voorbeeld van. Zowel dames als heren proberen door minder te drinken het risico op ongelukjes te voorkomen, zeker wanneer ze buitenshuis zijn.

Dagelijks anderhalf tot twee liter

De neiging om minder te gaan drinken bij blaasproblemen is vanuit psychologisch opzicht logisch. U wilt namelijk minder met aandrang geconfronteerd. Echter behaalt u hier niet het gewenste effect mee. Het advies van professionals luidt daarom dan ook om net zoals anderen anderhalf tot twee liter water per dag te drinken. Voldoende waterconsumptie zorgt er namelijk voor dat uw urine minder geconcentreerd wordt en zo uw blaas ook minder irriteert. Pijnklachten en het risico op blaasinfecties gaat u hier dus eveneens mee te lijf. Ook voorkomt u hiermee obstipatie, welke ook een nadelig effect op incontinentie heeft.

Het verdelen van vochtinname over de dag

Houdt u zich dus vooral aan de aanbevolen vochtinname van anderhalf tot twee liter, maar spreidt u deze wel uit over de gehele dag. Door te veel water in een korte periode te drinken, kan uw blaas flink belast worden. Ook personen zonder incontinentieproblemen ondervinden hiervan hinder. Bovendien voorkomt u uitdrogingsverschijnselen wanneer u de vochtinname over de dag uitsmeert. En dat beschermt u op zijn beurt ook weer tegen urineweginfecties. Probeert u ’s avonds iets minder te drinken dan gedurende de rest van de dag, om te voorkomen dat u ’s nachts moet opstaan.

Water, water en nog eens water

Hebben we het over vochtinname, dan hebben we het over water. Alhoewel veel mensen denken dat met thee hetzelfde effect wordt bereikt, is dat een onjuiste aanname. Thee is een vochtafdrijvend middel dat zodoende ook uw blaaswand kan irriteren. Ditzelfde geldt voor koffie, cafeïne houdende drankjes zoals energiedrankjes en alcohol. Ook frisdranken kunnen uw blaas irriteren. Consumeert u daarom ook het liefst zo min mogelijk koolzuurhoudende middelen. Kunt u geen water meer zien? Voegt u dan een schijfje citroen of limoen toe voor een smaakje.

Waarom zijn koffie, thee, frisdrank en alcohol boosdoeners?

Waarom koffie, thee, frisdrank en alcohol zo een negatief effect op uw plasproblemen hebben? Omdat al deze dranken als een diureticum, oftewel vochtafdrijver werken. Zodra uw lichaam deze dranken signaleert, gaan uw nieren direct meer vocht produceren om dit te kunnen verwerken. En regelmatiger toiletbezoek is nou net datgene wat u probeert te voorkomen. Cafeïne en koolzuur kunnen uw blaas verder irriteren, helemaal wanneer deze vlak na elkaar worden geconsumeerd. Het compleet voor uzelf verbieden van deze dranken is voor velen haast onmogelijk. Houdt u echter wel rekening met de nadelige effecten ervan.

Het inplannen van uw drinkmomenten

Zoals eerder al werd gezegd, is het verstandig om vlak voor het slapen gaan minder te drinken dan gedurende de rest van de dag. Zo voorkomt u dat u ’s nachts moet opstaan of ongelukjes heeft. Incontinentie vergt dus ook van u dat u uw drinkmomenten inplant. Start u daarom zo vroeg mogelijk op de dag met vochtinname: een glas water direct na het opstaan. Probeert u het frequent drinken van een glas water vol te houden en houdt u ook bij hoeveel milliliter u binnenkrijgt. Een glas heeft gemiddeld een inhoud van rond de 250 milliliter.

Incontinentiematerialen voor een zekerder gevoel

Met behulp van bovenstaande tips zal het u al een heel eind lukken met incontinentie om te gaan. Natuurlijk is dit op sommige dagen makkelijker dan op andere. Bent u gedurende een bepaalde dag lang onderweg, of de hele dag niet thuis? De meeste mensen drinken vanzelfsprekend dan iets minder. Zolang dit incidenteel gebeurt, is er geen probleem. Incontinentiematerialen helpen u binnen- en buitenshuis een zekerder gevoel te behouden. U kunt dergelijke materialen gemakkelijk op internet kopen. Bijvoorbeeld bij Hulpmiddelonline.nl.


Comments are closed.