Wat is spam eigenlijk?

Wat is spam eigenlijk? Spam is ongevraagde e-mail, vaak in grote hoeveelheden tegelijk verzonden, met een wervend karakter. De inhoud van het bericht doet daarbij niet terzake, of het nu reclame is, een oproep tot wereldvrede of het geven van een donatie voor een goed doel. Spammen gebeurt zowel via e-mailberichten als via nieuws-groepen. Het belangrijkste kenmerk van spam is dat het ongevraagd en daardoor ongewenst is.

E-mail werkt niet als een papieren brief of pakketje, waarbij de verzender volledig voor de bezorgkosten betaalt. Elke e-mailbox is eigendom van een persoon of instelling, die daarvoor betaalt. Het moet natuurlijk zo zijn dat de ontvanger het recht heeft te bepalen wat hij of zij wel en niet wil ontvangen.

Spam belast de servers en systemen van netwerken zeer zwaar. Meer dan de helft van alle e-mail die alle mailservers wereldwijd te verwerken krijgen is spam. Reden genoeg dus om streng op tetreden tegen spammers. In Nederland kunt u spam melden bij www.spamklacht.nl of bij www.spamvrij.nl .